/ Община Кюстендил
Община Кюстендил набира предложения за членове на съвета на децата. Документите се подават на място или по пощата на адрес: пл. „Велбъжд”1, както и по електронен път на e-mail: on_kn@abv.bg. Срок за подаване на документите: 24 май.

Деца изработват глинени копия на праисторическа настолна игра

Комисия, назначена от Кмета на Община Кюстендил, ще разгледа постъпилите кандидатури, ще извърши подбор на членове на Съвета съгласно посочените в Процедурата критерии и ще изготви предложение  в срок до 30 май 2019 г.

До 15 юни одобрените предложения ще бъдат представени пред Областния управител. Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от 2003 г. работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето.

Целта му е да насърчава детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Той включва представители на младите хора от всяка административна област и на децата от уязвимите групи и им дава възможност да обменят знания, умения и ценности, да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво.

Желаещите да кандидатстват трябва да бъдат на възраст до 18 години. 

Кандидатстването става в следните направления:

1. Членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;
2. Представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;
3. Представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;
4. Индивидуални кандидатури.


Ако дете кандидатства по направление 1), 2) или 3), то е необходимо към формуляра за кандидатстване да бъде прикрепен протокол или друг документ, доказващ решение за номинацията. Това означава, че всяка организация или програма може да номинира само един свой представител, като вземе официално решение за това.

Необходими документи за кандидатстване:

1. Формуляр за кандидатстване.
2. Мотивационно писмо.
3. Протокол или друг документ, доказващ решение за номинацията.
Община Кюстендил