На колене пред паметта на Людмил Янков и Стоян Наков
На колене пред паметта на Людмил Янков и Стоян Наков / Влади Владимиров

Десетки граждани уважиха възпоменанието на 24- годишнината от смъртта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков. Пред паметника им в Кюстендил бе синът на Людмил Янков- Людмил, младши; неговите колеги и приятели- Стамен Станимиров, Стойне Божков; Николай Ковачев, който бе и водещ на честването; членове на туристическо дружество "Осогово", като венец поднесоха председателят Христо Абаджиев и Стамен Станимиров; бившият депутат Иво Атанасов и много други. По предложение на Христо Абаджиев, паметта на двамата алпинисти бе почетена и с едноминутно мълчание.

Хор "Осоговско ехо" изпя песен в памет на Людмил Янков и Стоян Наков, Мая Кожухарова рецитира стихотворение, написано от нея за алпиниста, а ученици от ПГ по туризъм четоха стихове написани от Людмил Янков.

Николай Ковачев каза, че много материали за живота и делото на големият български алпинист могат да се намерят в социалната мрежа Фейсбук, където с коментари се включва и неговата дъщеря- Светлина, която живее в Кипър. Той предложи следващата година да бъде организирана юбилейна изложба в памет на големия български алпинист.

 

Всички присъстващи и желаещи бяха поканени на 11- ти август, рождената дата на Людмил Янков, да се съберат на втората тераса над хижа "Мальовица".