Младежи от Лозно осъждат престъпленията на комунизма в Европа
Младежи от Лозно осъждат престъпленията на комунизма в Европа / netinfo

Управителният съвет на Младежки обществен съвет - Лозно за 2010 г. прие текста на Пражката декларация, осъждаща престъпленията на комунизма в Европа и по целия свят. Вярвайки, че милионите жертви на комунизма и техните семейства имат правото да получат справедливост, съчувствие, разбиране и признание за своите страдания, пише в съобщение на съвета. Подобен акт предприе и Народното събрание на Република България на 18 септември 2008 г

Младежки обществен съвет - Лозно взе решение за отбелязване в село Лозно, община Кюстендил на 23 август за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма.

"Приканваме всички граждански и неправителствени организации да се присъединят към този акт на съпричастие към жертвите на комунизма, като ратифицират текста на декларацията", пише в писмо до Дарик председателят Василен Димитров.

На международната конференция "Европейската съвест и комунизмът", която
се проведе на 2-3 юни 2008 г. бе приета декларация, която осъжда комунистическите режими и настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма. На конференцията се взе решение за обявяване на 23 август за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма, за основаване на Институт на европейската памет и съвест, както и се настоява страните да коригират учебниците по история, така че децата да учат за комунизма, както за нацизма.