Мишка е най- вероятният причинител на заразяването с опасната бактерия "listeria monocytogenes" на пастьоризираното прясно мляко "Милица", производство на "Евро мийт енд милк" ЕООД- Кочериново.
"Наличието на бактерията е минимално и се предполага, че няма да има последствия за консумиралите млякото", заяви за Дарик д- р Пейчо Копанков, началник отдел "Млечни продукти" в ДВСК.
Бактерията наистина е опасна и се среща рядко. Нейни преносители са гризачите или е в резултат на лоша хигиена, уточни д- р Копанков. От 10 години в България не е регистрирано заболяване от "листерия".
"Експертите от ДВСК Кюстендил са установили някои пропуски в работата на предприятието. Предполага се, че мишка е причина за заразата. Става дума за вторично замърсяване на млякото", коментира още д- р Копанков. Той допълни, че работата по изясняване на причините продължава.