Миньорски протест в Бабино. Закриват ли рудника?
Миньорски протест в Бабино. Закриват ли рудника? / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Миньорите от рудник "Бабино" в Бобов дол са в стачна готовност. Работниците от първа смяна заплашват, че няма да излязат от рудника, ако не получат яснота за бъдещето си. По неофициално информация, се подготвя закриване на рудник Бабино от "Въгледобив Бобов дол". В него работят 670 миньори. Те не са получавали полагащите им се ваучери за предпазна храна от месец март. Вчера им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс.
"Изгубихме се в цифрите. Няма да получа и 500 лв. за цял отработен месец", сподели миньор, пожелал анонимност пред Дарик радио. Той има съмнения, че когато им се превеждат половината от полагащите им се суми, по документи се отчита, че са получили цялата сума.
Работещите първа смяна вчера в рудник Бабино, са останали с часове пред мината, защото ги е нямало автобусите, които ги превозват. Причината, фирмата- превозвач също има да получава суми от ръководството на предприятието.
Миньорите влизат на 500 метра под земята в най- големия рудник на Балканите. Те твърдят, че в него има запаси за още хиляди години. Работниците са наясно, че се готви закриването му, защото от около месец е започнало разглобяването на мишините в него.
Инспекцията по труда е правила проверки в редник "Бабино" на 3, 4 и 5 октомври. Резултатите не са готови, но директорът на офиса в Кюстендил Валентин Златински каза пред Дарик, че нарушения има, а за неизплатените ваучери за предпазна храна вече са съставени и актове. "Ако миньорите от първа смяна не излязат от рудника, ние имаме готовност да бъдем на място там. Следим дали са спазва Колективния трудов договор. В момента там вървят преговори между синдикати и ръководство", заяви Златински.