Миньорите - спокойни, но временно
Миньорите - спокойни, но временно / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Някои умишлено се опитва да ликвидира въгледобивния отрасъл, заяви в ефира на Дарик лидерът на КТ "Подкрепа"-Дупница Любка Георгиева. Тя бе заедно с миньорите и енергетиците от областта, които бяха на митинг-шествие от ДКЕВР до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Хората се върнаха относително спокойни. Поне до изборите и до съставянето на ново правителство, едва ли някой иска да нагнетява допълнително напрежение. Никой обаче не даде гаранции, че ТЕЦ-Бобов дол ще работи с пълна мощност, че ще му бъде повишена квотата за изкупуване на електроенергия", коментира Георгиева. Тя допълни, че за първи път чува, че е възможен износ на български въглища. Идея, която е дал днес пред протестиращите миньори министърът, в оставка Делян Добрев.

Синдикатите продължават да настояват да отпадне от цената на тока т.нар. добавка за невъзобновяеми разходи, включена по договорите за продажба на Марица Изток 1 и 3.

"Това намаление на тока, което ни се предлага е символично и е прах в очите на хората, като не решава трайно проблема в българската енергетика", каза още в ефира на Дарик-Кюстендил Любка Георгиева.