Миньорите от Бабино: В окаяно положение сме
Миньорите от Бабино: В окаяно положение сме / Дарик Нюз,архив
Миньор от "Бабино "В окаяно положение сме
90400
Миньор от "Бабино "В окаяно положение сме
  • Миньор от "Бабино "В окаяно положение сме

Миньорите от първа смяна на рудник "Бабино" на "Въгледобив- Бобов дол" са все още под земята, като отказват да го напуснат, в знак на протест, срещу неизплатени заплати и ваучери за предпазна храна. Подготвя се закриване на рудник "Бабино", в който работят 670 миньори. Те не са получавали полагащите им се ваучери за предпазна храна от месец март. Вчера им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс.
От „Въгледобив Бобов дол" обявиха : Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник „Бабино".

Миньорите от рудник "Бабино" на "Въгледобив- Бобов дол" настояват в декларация за незабавно изплащане на заплатите с ДМС за август и септември, както и на ваучерите за тежки условия на труд, от март до септември, включително. Иска се гарантиране на заплатите на хората, които остават да работят. Окончателното освобождаване да стане по чл. 328, ал. 1, т. 1 или 2 от Кодекса на труда, настояват миньорите и още: Да се изплатят всичко полагащи се обезщетения по закон; Да остане безплатния транспорт и да се преразгледа договора за КТБ, подписан без наше знание; Да се информират държавните институции за умишленото закриване на рудник Бабино.

"В окаяно положение сме. Първа смяна, 450- 500 души са под земята, няма да излязат, докато не дойде висшестоящ от предприятието. Майстор- миньор взима 500 лв., при минимум 900 лв., по принцип. Стават аномалии, пишат в бележките пари, които не получаваме, може би е за пред контролните органи. Къде е държавата всъщност. Бежанците- аборигените са по- добре платени от нас", заяви пред Дарик един от протестиращите миньори от рудник "Бабино".

Работещите първа смяна вчера в рудник Бабино, са останали с часове пред мината, защото ги е нямало автобусите, които ги превозват. Причината, фирмата- превозвач също има да получава суми от ръководството на предприятието.
Миньорите влизат на 500 метра под земята в най- големия рудник на Балканите. Те твърдят, че в него има запаси за още хиляди години.