Министър Василев блокира компютрите за деветте общини от областта
Министър Василев блокира компютрите за деветте общини от областта / netinfo

Министерството на държавната администрация и административната реформа изключи на този етап 57 общини, между които всичките девет от Кюстендилска област, от програмата за компютризация на общините в България. В тези общини по данни на Прокуратурата продължава да се администрира незаконно регулаторен режим за стационарен търговски обект. Този режим носи различни наименования в различните общини – например „разрешение за упражняване на търговска дейност”, „регистрация за упражняване на търговска дейност”, „уведомление за упражняване на търговска дейност” и др.

Тези общини ще получат обещаната им компютърна и офис техника веднага след премахването на незаконно въведения регулаторен режим, съобщават от министерството водено от Николай Василев. Целта е всяко кметство и общински съвет да разполага с компютър и периферна техника.

"Не се притеснявам, че няма да получим поръчаните компютри. Спорният текст е махнат от новата ни наредба. Определяме таксите на техническата служба и ще я внесем за приемане в Общински съвет", коментира пред Дарик кметът на Бобов дол Грети Алексова. Общината очаква компютри за Общинския съвет и 13 кметства по селата.

"Ще получим техниката. Въпросният режим не е действал в общината, а текста ще бъде махнат на предстоящата сесия", каза секретарят на община Кюстендил Борислав Крумов.