Министър Греков: Много трудно е Кюстендил и Дупница да бъдат подпомогнати от Програмата за селските райони
Министър Греков: Много трудно е Кюстендил и Дупница да бъдат подпомогнати от Програмата за селските райони / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил

Да бъде засилен фитосанитарният контрол от страна на Македония е било обсъдено на срещата в Кюстендил между премиерите на двете държави Пламен Орешарски и Никола Груевски, както и част от министрите на двете правителства, обяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

"Македонците поискаха от нас да обменим опит и да стиковаме нещата, така че да има по- строг финансов контрол. Второто, което аз поставих на дневен ред е тяхната продукция да има сертификат за качество и произход. Те поискаха помощ от наша страна относно нови сортове и нови породи животни", заяви министър Греков.

Той коментира и възможността общини като Кюстендил и Дупница да влязат в списъка за подпомагане от Програмата за селските райони.

"За следващият програмен период търсим възможност дребните земеделски производители от региона да бъдат финансирани директно. Става въпрос за малките ферми и производителите на зеленчуци и плодове. Търсим вариант за опростен начин за кандидатстване от тяхна страна и подпомагане от Програмата за селските райони. За съжаление е много трудно общини като Кюстендил и Дупница да попаднат в списъка на общините, които ще бъдат подпомагани от Програмата", допълни министърът на земеделието и храните.