/ iStock/Getty Images
Микро и малките предприятия от област Кюстендил могат да кандидатстват по процедура за подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията от COVID-19.

НОИ осигурява онлайн достъп на работодателите с данни за изплатените компенсации

Това съобщи Любомира Велинова, управител на Областен информационен център-Кюстендил. По думите ѝ, процедурата ще бъде отворена за кандидатстване на 14 май, но и към момента интересът към нея е изключително голям.

Целта на процедурата е осигуряването на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Допустими кандидати по процедурата са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон и Закона за кооперациите и които отговарят на изискванията за микро или малко предприятие, регистрирани преди 1 юли 2019 година и осъществявали стопанска дейност през 2019 година.

Изисква се кандидатите да са регистрирали спад поне 20% в нетните приходи от продажби за месец април 2020 г. спрямо средно аритметичния месечен оборота през 2019 година. Предприятията могат да кандидатстват за безвъзмездно финансово подпомагане от 3 000 до 10 000 лв.

Заявената помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г., поради което допустими по процедурата са единствено кандидати с отчетени поне 30 000 лв. нетни приходи от продажби за 2019 година.

Над 165 000 служители ще запазят работните си места благодарение на схемата 60/40

„Допустими по процедурата са разходи, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от COVID-19, като задължително условие е те да са извършени след 1 февруари 2020 година, в това число разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи; разходи за външни услуги, режийни разходи; разходи за персонал”, каза Велинова.

Подаването на проектното предложение се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България.

За финансиране ще бъдат предложени проектните предложения, които съответстват на критериите по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата, който към момента е 173 000 000 лева. 
ИА "Фокус"