Медицинска помощ за 12 нови заболявания  в кюстендилската болница
Медицинска помощ за 12 нови заболявания в кюстендилската болница / Дарик Кюстендил

13 348 е броят на пациентите преминали през 2010 година през кюстендилската болница "Д-р Н. Василиев". Те са със 700 по-малко в сравнение с предходната година, информира изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Александър Величков.

"Причината са трусовете в средата на миналата година, които бяха не само при нас, но и в цяла България във връзка с неритмичното  финансиране на болниците и съществуващите ограничения. Средно на година преминават 14 000 пациенти. След договор с касата можем да работим по 196 клинични пътеки", каза още д-р Величков.

Отпаднали са клинични пътеки, за които се изисква трето ниво на компетентност. Касае се редки заболявания, които трябва да се лекуват на университетско ниво, така че реално болницата не е загубила, обясни изпълнителният директор. Това са наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система в детска възраст, глухота под 18 години и сложни процедури върху черен дроб и заболявания на гръден кош и други включени. Пациентите ще бъдат изпращани на лечение в Университетска болница. Същевременно кюстендилската болница  ще оказва медицинска помощ за 12 нови заболявания.