Масирани финансови проверки започва община Кюстендил
Масирани финансови проверки започва община Кюстендил / netinfo

Проверки на всички фирми и занаятчии, които подават патентни декларации и плащат патентен данък започва община Кюстендил. Причината е, че събрания данък е под очакваната сума, въпреки консервативния бюджет, обясни за Дарик зам.- кметът Надя Каратова. Ще се проверяват хотели с под 20 стаи, заведения, кафенета и барове- 1 и 2 звезди, магазини до 100 кв. м., занаятчии и други.

Ще се ревизират и юридически лица, които дължат данък недвижими имоти и такса смет на общината.

"Много малка част от търговците и фирмите са сключили договори с общината и са платили дължимата такса за рекламна дейност. Сумите не са страшни", заяви Каратова. Плаща се на кв. м заета площ за реклама.

"Оказва се, че нашите хотели, които претендират да образуват туристическия ни продукт не са така добронамерени и не плащат коректно туристическата такса. Ще им дадем известно време да станат добросъвестни, след което неплатилите ще обявим в медиите", коментира зам.- кметът по финансите в община Кюстендил.

Съгласно наредбата за местни данци и такси и цени на услуги, хотелите от 4 и 5 звезди плащат по 1 лв. такса за всеки преминал турист на денонощие, тези от категория с три звезди- по 0,80 лв. , а тези с 1 и 2 звезди- 0, 50 лв. За първите 3 месеца на годината най- голяма такса бе платена от почивната станция на БДЖ.