Буркан мас на пазара в Кюстендил се продава за 2, 50 лв. Свинското в буркан е 5 лв., а туршията на баба- 2, 00 лв.
Пазарен ден е в Кюстендил, но бабите са кът! Тези, които са излезли днес обаче са търговци от класа. Продава се всичко: връзка от праз лук- 1, 00 лв.; венче от сухи люти чушки- 2, 00 лв.; бурканче с кисели краставички и люти чушлета се продава за 1, 50 лв.;1 кг. кисело зеле от кофа върви по 1, 00лв.; зрял боб / 1 кг. /- 3, 50 лв.;килограм репи- 0, 80 лв.; картофите са между 0, 50- 0, 80 лв.; яйцата са от 25 до 30 стотинки.
Бабите продават и вълнени чорапи на цена от 4- 5 лв., в зависимост от това кой номер носите. Има и билки- жълт кантарион и джоджен за 0, 40 лв., изсушени в найлонче.
0, 5 л. домашна сливовица се харчи по 3, 50- 4, 00 лв., колкото по- слаба е ракията, толкова е по- евтина. Домашното вино е 1, 50 лв. литъра.
Открих на пазара в Кюстендил и земна ябълка / гулия / на цена 0, 50- 0, 80 лв. за 1 кг. Обясниха ми , че расте по земята, растението прилича на слънчоглед. Използва се в суровата туршия, като прилича по вкус на моркова. Може да се яде и сурова, полезна е за бъбреци, диабет и високо кръвно.
За любителите на пресните зеленчуци на пазара има спанак по 1, 50 лв. за килограм. Краставиците са гръцки- 2, 00лв., доматите са основно турски- 2, 50 лв., на вкус са "гумени". Една марула, връзка репички, връзка пресен лук са по 0, 60 лв. Зелето е между 0, 70- 0, 80 лв. за 1 кг.
Бананите и лимоните са много скъпи и търговците се оплакват, че от тях нищо не печелят, няма надценка. Бананите са 2, 20 лв., а лимоните- 2, 80 лв. Портокалите вървят по 1, 50 лв., а мандарините- 2, 00 лв. Българската ябълка от село е на цени от 0, 80 до 1, 30 лв., в зависимост от големината и сорта.