Мая Манолова: Трите болници в Кюстендилска област ще останат без финансов ресурс
Мая Манолова: Трите болници в Кюстендилска област ще останат без финансов ресурс / Маргарита Петрова, Дарик

Трите болници в Кюстендилска област ще останат без финансов ресурс през последното тримесечие на годината, сигнализира депутатът от БСП Мая Манолова. Причина за това е новата методика за финансиране на болниците.
"Всяка една болница може да получи до 95 % от парите, които е получавала през миналата година, респективно за съответния месец на 2014 година. За първите три месеца на тази година обаче тъй като тази методика не беше влязла в сила, на болниците е плащано на 100 %. Това означава, че през следващите месеци парите на болниците ще се намалят с 15 %, които вече са дадени в плюс", заяви Манолова. Според депутатът от БСП, болниците в Кюстендил и в Дупница може да останат без бюджети през септември или най- късно през октомври.
„В момента директорите на тези болници си мълчат, защото очакват да има актуализация и, че ще има промени в методиката, като така ще получат допълнителни пари", допълни Манолова. Тя каза още, че е сериозен проблема и с онкологичните болници, като там от 10 дни нямат пари за химиотерапия и лъчетерапия. Такава е ситуацията в Благоевград и болниците в София.
„Утре проблемът за онкологичните болници може би ще бъде решен на заседанието на Надзорният съвет на НЗОК. Проблем с лимитите обаче стои пред всички болници в страната. Призовавам членовете на надзорният съвет на касата да си преразгледат методиката и разпределението на парите за болниците. От БСП изготвяме жалба, която до дни ще внесем в Върховния административен съд", обясни депутатът на БСП.