Мая Манолова иска Великденски надбавки за всички самотни пенсионери
Мая Манолова иска Великденски надбавки за всички самотни пенсионери / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Мая Манолова за лишените от Великденски добавки самотни хора
78476
Мая Манолова за лишените от Великденски добавки самотни хора
  • Мая Манолова за лишените от Великденски добавки самотни хора

За несправедливост в Постановлението на МС за получаване на Великденски надбавки към пенсиите е сигнализирана депутатът Мая Манолова от пенсионерки- вдовици. Заради вдовишката добавка към ниските им пенсии, те надскачат с няколко лева границата от 286 лв. и няма да получат помощта от 40 лв. за Великден.
Мая Манолова ще отправи питане по време на парламентарния контрол в петък към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.
"Ще настоявам за промяна на министерското постановление, като при самотните хора да не се взима предвид вдовишката добавка към пенсиите им. Несправедливо е! Ще дам пример, една от жените, които се обърнаха към мен взима 210 лв. пенсия, но с добавката от починалия й съпруг, пенсията и става 296 лв. и за 10 лв. не отговаря на критериите.Великденска добавка от 40 лв. обаче ще вземе семейство, в което, например мъжът получава 500 лв., а съпругата- 250 лв.", коментира Мая Манолова.
Манолова ще предложи да се отклонят малко средства от комисионните за посредниците по новия външен дълг от 16 млрд. лв. и да се дадат добавки за Великден на самотните пенсионери.