Мая Манолова  иска промяна на закона за здравното осигуряване, заради Михаил Банков
Мая Манолова иска промяна на закона за здравното осигуряване, заради Михаил Банков / Дима Кирилова, Дарик радио

Депутатът от БСП Мая Манолова е внесла законопроект за промени в закона за здравното осигуряване. Такъв ангажимент тя е поела пред майката на 22- годишния студент от Кюстендил Михаил Банков, за когото е обявена благотворителна акция.

 С този законопроект се променят правилата, чрез които здравноосигурени български  граждани, които имат нужда от лечение в чужбина, да могат да получат средства за лечението си. Промяната гласи, че това може да се случи и след като е оказана необходимата медицинска помощ в чужбина, без  предварително разрешение на НЗОК , да могат пациентите да бъдат възмездени за направените разходи и след като лечението вече е приключило.

"Като направих справка с европейското законодателство се оказа, че  действащите текстове на закона за здравното осигуряване в България противоречат  на редица европейски норми. България вече е осъдена в Страсбург , че кара гражданите си да чакат и след това да се лекуват в чужбина. Европейска практика е , здравноосигурен пациент, който трябва да се лекува в чужбина, ако здравното му състояние не го позволява, първо да се лекува,  след това да му бъдат покрити разходите", заяви Мая Манолова.

 Тя очаква нейният законопроект да се разгледа утре на заседание на здравната комисия.