На барикадите след 20 години
На барикадите след 20 години / netinfo
20 години по- късно, участниците в събитията от февруари 1997 година на дупнишките барикади се събраха на същото място. На чай и баница, те припомниха за причините довели до барикадите, за целите и идеите си.
„Има разочарование, имахме по- големи очаквания навремето тук. Много от тези очаквания не се изпълниха, затова има известна горчивина, обаче като, че ли най-важното стана“,  каза д- р Стойчо Кацаров и допълни „Ние сега сме в ЕС, а можеше да сме в Евразийският“. Кацаров каза още, че много хора се опитват сега да си припишат заслугите за това, което се е случило преди 20 години, но истината е, че „Дупница го направи и го направи сама“. Кацаров припомни вторият ден от барикадите, когато е дошла жандармерията, никъде другаде по това време в страната не е имало барикади.
„Събитията се решиха в Дупница“, заяви още д-р Кацаров, един от организаторите и активни участници в събитията довели до падане правителството на Жан Виденов.

Стойчо Кацаров
Маргарита Петрова


„Ако София и Пловдив бяха планината, ние бяхме върха. Ние направихме това, което беше необходимо. Духът на Дупница остана, той е днес, той е утре. Духът на Дупница е над всичко“, заяви в емоционално слово Михаил Панчев.

Барикади
Маргарита Петрова


Беше прочетено и поздравително писмо от президента Петър Стоянов
„Горд съм да кажа, че вие дупничани бяхте сред най- активната част на българското общество. Не успяхме да осъществим нещата, за които се борихме, но няма основание да се срамуваме, защото никои от нас не предаде и продаде нашата кауза“, се казва в писмото на Петър Стоянов, прочетено от Тодорка Савова.
Честването на годишнината се проведе пред символа на барикадите, който е заграден, тъй като монумента се намира в частна собственост. Имотът беше продаден преди няколко години.

Барикади
Маргарита Петрова


 
 
Дарик- Кюстендил