Майски музикални дни в Кюстендил от 8 до 21 май
Майски музикални дни в Кюстендил от 8 до 21 май / Дима Кирилова, Дарик радио

Фестивалът за класическа и съвременна музика "Майски музикални дни" ще се проведе за пети пореден път в Кюстендил.Организатори са община Кюстендил и музикално сдружение "Марин Големинов".Фестивалът ще се проведе от 8 до 21 май и предвижда 3 концерта в ХГ "Вл. Д. Майстора".

Сред участниците  и гостите на фестивала са световно известни артисти от България, Австрия и Гърция, като Венцеслав Николов,Андреа Чекомоли, Ростислав  Йовчев, Пенка Тренева,Миле Каровски,Саския ван Кеер ,КСО "Орфей".

Цените за билетите са от 6 до 10 лв., предвидени са и абонаменти.

Откриването е на 8 май с концерт на  Лидия Ошавкова и  Ангелос Цанакас.

На 13 май концерт ще изнесе пианистът от Виена Маркус Праусе, а заключителният концерт на 21 май ще отбележи 200- годишнината от рождението на Джузепе Верди.В него ще участват артистите от Софийска опера- Габриела Георгиева, сопран, Даниел Дамянов, тенор, Александър Крунев, баритон.

"Изключително приятно ни е ,че се утвърдихме и намерихме ниша ,че Кюстендил има нужда от класическа музика. Каквото  и да погледнете от програмата си струва да отидете, не само заради суетата, че целият свят празнува  200- годишнината от рождението на Джузепе Верди, но и защото концертите ще са с изключително качество. За съжаление нямаме концертен  роял, което свива крайният резултат от работата на пианистите", коментира председателя на музикално сдружение "Марин Големинов" проф.Райчо Христов.