Ловец откри ранена сърна и я уби
Ловец откри ранена сърна и я уби / Дарик,архив

В колата на двама ловци от Кюстендил е открита убита сърна, при проверка на служители от Регионална дирекция по горите (РДГ) - Кюстендил и Районно управление „Полиция" (РУП)- Кюстендил . Това е станало при извършване на акция по Закона за лова и опазване на дивеча.

В местността Ямачица, община Невестино, служители на РУП-Кюстендил спират за проверка лек автомобил. В багажника на превозното средство е открит убит сръндак. При проверката се установява, че автомобилът е собственост на лицето П.П. от град Кюстендил. В обясненията си мъжът заявява, че е открил сърната ранена и я е доубил със законно притежаваната си пушка.

Установено е и лицето В. Й., също от град Кюстендил, което също е било със сглобено законно притежавано ловно оръжие и е присъствало по време на проверката. На нарушителите са съставени актове за установяване на административни нарушения (АУАН) по Закона за лова и опазване на дивеча. Автомобилът и убитото животно са задържани на отговорно пазене. Оръжието е конфискувано и предадено в служба КОС при ОД-МВР Кюстендил.   

При друга съвместна проверка в землището на село Коркина, община Бобов дол е санкционирано лицето В.В., което ловува групово с разрешително за лов, но без да е екипирано с облекло или шапка със сигнален цвят, съгласно изискванията на ЗЛОД. Установено е също, че нарезното оръжие, с което ловува е заредено с патрон 8 (осем) плюс, което според разпоредбите на закона не е позволено. На нарушителя е съставен АУАН.