/ Влади Владимиров
Готовност за подкрепа на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, за нов мандат, изразиха от Движение България на гражданите. Председателят Димитър Делчев и зам.- председателят на партията Найден Зеленогорски бяха в Кюстендил за срещи с местния актив и областния координатор Силвия Велкова.
 
“Трябва да изчакаме решението на кмета дали ще се кандидатира, за да вземем и нашето решение. Ние считаме, че до голяма степен г- н Паунов развива община Кюстендил, но ние като десни хора винаги искаме още.

Местните избори са ключови в нашите планове на бъдещето. Ние се надяваме да не се повтори картината от 2015 година, когато ГЕРБ спечели почти всички областни центрове, с изключение на Добрич, Плевен, Монтана и Кюстендил, кметове които са близки до десните идеи, показаха, че общините могат да се управляват по различен начин. ДБГ ще е срещу феодалния модел на управление на страната, който ГЕРБ наложиха”, заяви председателят на партията Димитър Делчев.
 
“Очевидно е, че усилията на кмета Паунов дават добри резултати и града се променя за добро. Много проекти и по еврофондове и саниране. Градът изглежда добре, но разбира се трябва да се развива много сериозно бизнеса.

Обсъждахме с кмета Паунов и присъединяването на Северна Македония, с това име към ЕС и НАТО. Македония, като член на ЕС ще дръпне много бързо и това ще е от ключово значение за Кюстендил и за целия Югозападен регион.

Мога да дам пример с Румъния и България, в момента в който Румъния тръгна добре икономически и дори изпревари България, моментално се почувства движение на бизнеси и много сериозен туризъм в България”, коментира Найден Зеленогроски, който е бивш кмет на Плевен. Той похвали Община Кюстендил и за социалната й политика.
 
ДБГ и кмета на Кюстендил са на едно мнение и по темата, че е необходима финансова децентрализация на местната власт. “Трябва да се сложи край на инвестирането в само 3- 4 града, за сметка на всички останали.

Нашата идея е 20% от данъците върху доходите и за физическите лица да остават в самата община, т. е. всяка община която помага на бизнеса ще получи удовлетворение чрез директни средства, които остават в бюджета й. Това е Европа на регионите.

Ние сме за избиране на областните управители директно от народа и създаване на Областен съвет, който да може да законодателства в рамките на територията. Това е модерната държава, със силни региони”, каза още Найден Зеленогорски.
 
ДБГ работят за създаването на широка, дясна коалиция, която да се яви на изборите за Европейски парламент и да спечели двама евродепутати.
 
“Каузата е за ДБГ е- Хората да живеят по- добре в България, нещо в което ГЕРБ и БСП се провалиха. Виждате, че дори като правят нещо, то е некачествено, примерите са от ремонтите в София и по пътищата в регионите.

За нас това правителство отдавна се е изчерпало. ГЕРБ и  Патриотите седят във властта заради самата власт. Прогнозираме, че догодина ще има извънредни парламентарни избори, около евроизборите, но те ще се опитат да удържат властта до края” каза още Димитър Делчев.

“ГЕРБ затъват в тресавището на популизма. В НС няма власт и опозиция, там всички са подредени, всички те са в голямото разпределение на баницата и реално истинската опозиция са дясната извънпарламентарна опозиция и народа.

Трябва да бъдем заедно на изборите, да имаме не 1, а двама евродепутати. След това да спечелим кметското място в София и от там следва категорична промяна във властта. България има нужда от дясно управление, има нужда от категорична промяна”, заключи Найден Зеленогорски.
Дарик- Кюстендил