Летящото момиче Кристияна Кръстева се завърна от Световното първенство
Летящото момиче Кристияна Кръстева се завърна от Световното първенство / Личен архив

Баща и дъщеря- Иво и Кристияна Кръстеви представиха достойно Кюстендил и местната школа по скокове на батут на Световното първенство по батут, което се проведе в зала „Арена Армеец". В това спортно събитие, най-мащабното провеждано в нашата страна, взеха участие рекорден брой спортисти, над 2000 от 48 страни.

"Много силна надпревара, тежки състезателни дни и перфектна организация. С това мога да характеризирам първенството", сподели за Дарик Иво Кръстев, който бе съдия за връзка на първенството, междувременно съдийстваше в някои от олимпийските дисциплини на скоковете на батут и помагаше в коментарите на спортните журналисти.

"Получихме доста похвали от международната федерация. Като състезател съм мечтаел да участвам в такова мащабно спортно събитие. Имаше и изненади, и сълзи, и радост. Много е трудно, докато си съдия в друга категория да гледаш с периферията как дъщеря ти скача на съседния батут и се бори за влизане в елита на света. България взе два медала и се класира на 13-то място сред страните", коментира Кръстев.

"Летящото момиче" Кристияна Кръстева се завърна от Световното първенство
netinfo

Националният състезател Кристияна Кръстева участва в надпреварата при 13-14-годишните момичета, в конкуренция на още 76 девойки в нейната категория.
"За първи път участвам на Световно първенство, за първи път се състезавам в тази възрастова група и може би това ме уплаши. Да играеш пред своя публика също не е лесно, очаква се от теб много. Разконцентрирах се на последните два скока във волната ми комбинация, просто се изгубих във въздуха. Може би се успокоих, че изиграх една добра задължителна комбинация и, че започнах много добре във волната, психиката ми не издържа. На последните елементи пипнах постелката. Това намали оценката ми и се класирах 55-та в индивидуалната надпревара. В нашият спорт е така, цяла година работиш много за 15 секунди изява и нямаш право на никакви грешки", разказа пред DarikNews Кристияна Кръстева. На синхрон, заедно с Десислава Манолова от Русе, Кристияна е на 14-то място, като само притеснението лиши двете българки от място във финалната осмица.

"Летящото момиче" Кристияна Кръстева се завърна от Световното първенство
netinfo

„Осъзнавам, че спортната психика е много важна в такива моменти. Ще се боря и ще докажа, че мога. Благодаря на треньора си Асен Стоицов, той бе неотлъчно до мен в месеците за подготовка. Бях контузена и последните дни нямах много възможност за тренировки. Благодаря и на националния треньор Станислав Стоянов, който ме подготвяше по време на лагерите. Благодарна съм на федерацията, че ми гласува доверие, председателят Стоян Димитров прави много за нас, имаме прекрасни условия за подготовка. Благодаря на моите съотборници от Кюстендил и приятелите ми, че всеки ден бяха на трибуните, сърцата им туптяха с моето и развяваха българския флаг. Обещавам ви, че много скоро ще се развее и на почетната стълбичка", допълни Кристияна Кръстева.

"Летящото момиче" Кристияна Кръстева се завърна от Световното първенство
netinfo

През декември, на Кристияна и съотборниците й от СК „Евротрамп"-Кюстендил им предстои участие в международен турнир в Кавала, Гърция.