Лек ръст на противообществените прояви в дупнишко
Лек ръст на противообществените прояви в дупнишко / Маргарита Петрова,Дарик радио

Лек ръст на противообществените прояви в дупнишко отчитат от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За 2014 година са образувани 30 възпитателни дела, докато през 2013 година са били 22, сочат данните от отчета на комисията. Повечето дела през 2014 година се дължат на рецидиви ,обясни секретарят на комисията Ценка Стоянова.

Най-висок е дела на кражбите - 19 сигнала, регистрирани са и 3 бягства от дома, както и два сигнала за притежание на наркотици. Най-честата мярка е предупреждение, но това не е единственото, което 8-те обществени възпитатели правят. Една от налаганите мерки, които дават резултати е поставянето под надзора на възпитател за срок от една година.

През 2014 година са регистрирани 19 сигнала за непосещение на училище. Това най-често са случай на семейства с по-нисък социален статус.

Като начин за справяне с деца и младежи с противообществени прояви, както и като превенция от комисията отчитат ангажирането на свободното време. Ценка Стоянова отчете като успех инициативите през лятото на 2014 година, когато бяха организирани редица мероприятия - спортни и свързани с изкуството. В рамките на Активно лято са се включили над 80 деца.