/ iStock/Getty Images
Кюстендил привлича все повече туристи. Това каза Светослав Василев, временно изпълняващ кмет на Община Кюстендил. По думите му през последните години потокът от туристи се увеличава.

"Освен красивата ни природа, минералните води и плодородната ни земя Кюстендил предлага изключително богат културен календар. Смея да твърдя, че през последните години се превърнахме и във фестивален град, което е предпоставка за разнообразяване на видовете туризъм – отдих, лечение и спорт“, каза Светослав Василев.  

Започват дейностите по проучване на минерална вода в землището на село Бистрица

По думите му в продължение на години се работи по създаването на благоприятна среда за разширяване на предлаганите в туризма услуги. "Всяко културно събитие винаги е предхождано от ранни резервации на цялата леглова база в региона. Ресторантите и заведенията също са доволни относно посещаемостта. Имаме непрекъснати запитвания от туроператорите относно празниците. Нашата идея е всеки един празник да привлича и генерира различни туристи, заинтересовани от съответното събитие“, каза Светослав Василев.

Той посочи, че градът продължава да развива вековната история на лечението с горещата минерална вода, която привлича гости от цялата страна. Възражда се и потенциалът на водата, който е в помощ на хората с репродуктивни проблеми. Вече има шест хотели и санаториуми в които има възможност да се ползва минералната вода и като лечение. Василев подчерта, че Община Кюстендил присъства в каталога на Германо-Българска индустриално-търговска камара като безопасна дестинация за здравен туризъм.
Агенция "Фокус"