Кюстендилско овчарско куче на изложба в Испания
Кюстендилско овчарско куче на изложба в Испания / Влади Владимиров

9 души членуват в кюстендилския клуб на "Българското овчарско куче". Клубът е член на националната асоциация, почетен президент, на която е премиерът Бойко Борисов. 10 кучета от тази българска порода са поканени за участие на международна киноложка изложба в Лорка, Испания. Едно от кучетата ще е на председателя на местния клуб Александър Апостолов. Изложбата е от 1- 3 октомври.

"Една от целите на асоциацията е да подобри селекционната дейност на тази типично българска порода куче, което е по нашите земи още от времето на траките. Най- често то е бяло на цвят, с големи петна- черни, кафяви, жълти или в червеникав оттенък или черно на бели петна. Българското овчарско куче е било незаменим помощник на скотовъдците. Мъжките кучета достигат височина 66 см. и тегло до 80 кг.", коментира за Дарик Апостолов.

От тази година породите Българско овчарско куче и Българско лудогорско гонче са приети от Международната федерация по кинология.

Председателят на местния клуб изрази своето съжаление, че заради липса на спонсори Кюстендил е пропуснал възможността да бъде домакин на киноложка изложба. "Бяхме включени в календара на асоциацията. Това е шанс и за популяризирането на града и за развитие на туризма", коментира Александър Апостолов.