И в шестте млекопреработвателни предприятия в Кюстендилска област не влагат растителни мазнини в продуктите,които произвеждат. "Кашкавалът и сиренето с растителни мазнини не могат да се нарекат млечни продукти", коментира началникът на ДВСК Кюстендил д-р Велка Войнова.
Тя уточни, че ако са произведени по съответните изисквания, те не са вредни, но трябва да бъдат задължително отделени в самостоятелна витрина, или ако е малък обекта- да са видимо разграничени от млечните продукти и обозначени с надпис "Продукти с растителни мазнини".
Проверки ще се правят и за наличието на соя в месните продукти. Тя трябва да е до 3%. "До момента не сме засекли големи количества такава продукция в търговската мрежа в Кюстендил", каза още д-р Войнова. Проверява се и дали добавките са обозначени с Е и съответен номер.