Кюстендилският китарен фестивал сближава народите
Кюстендилският китарен фестивал сближава народите / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Руснаци и украинци, косовари и сърби, участници от различни страни от цяла Европа и не само са част от 18- тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов"- Кюстендил. За първи път, три журита, съставени от най- изявените имена в китарното изкуство, ще оценяват едновременно изпълнителите, защото броят на участниците от година на година се увеличава. Над 1000 творци ще се изявят на сцената на фестивала през дните до 5- ти април.
"Интересът е много голям, записването продължава. Очакваме нашите гости от Англия, но те закъсняват, заради стачка на служителите на авиокомпанията Луфтханза. Очакват ни много хубави концерти, рецитали, рок концерт на групи от Кюстендил и Сърбия. Надявам се предстои едно издание, което да остави следи в музикалния живот в Европа. Кюстендилският фестивал, изкуството сближават народите. Тук са приятелите ни от Украйна, Русия, Косово и Сърбия и др.", каза председателят на НЧ "Братство 1869" и художествен директор на фестивала Иван Андонов.
Едно от задължителните условия от конкурсната програма е изпълнение на пиеса от български композитор.

Кюстендилският китарен фестивал сближава народите
netinfo

"Този музикален форум се утвърди не само в България, но и в Европа. Във времето се показва дали е жив един конкурс. Тези 18 години говорят за качество и дълголетие. Без сърце, без младия колектив на Иван Андонов и подкрепата на обществеността не става", коментира проф. Д- Р Панайот Панайотов, който ще ръководи Жури А.
Безспорно това е един уважаван фестивал, допълни представителят на Министерството на културата Стефан Илиев. Той припомни, че министерството осигурява целогодишни стипендии за най- добрите изпълнители във възрастовата група 17-19 години, по програмата за насърчаване на даровити деца.