Кюстендилски туристи стъпиха на каньона Матка
Кюстендилски туристи стъпиха на каньона Матка / netinfo

Туристи от ТД "Осогово" приеха поканата на техните приятели-туристи от Македония и посетиха красивия каньон Матка, намиращ се на 18 километра от Скопие.

"Ние избрахме да разгледаме невероятната еко пътека, виеща се по самия каньон. През по-голямата част пътеката е изсечена в самите скали, което я прави изключително живописна. Това е стара военна пътека, обрасла с буйна растителност, предлагаща достатъчно емоции, за любителите на нестандартни усещания.

Пред планинарския дом домакините бяха приготвили греяно вино и ракия, вкусен македонски боб и много песни и хора, който стоплиха измръзналите, но доволни планинари", свидетелстват от ТД "Осогово"- Кюстендил.

Малко преди да се влее във Вардар, една от най-дългите и значими реки в Република Македония - Треска, прави невероятно красив пролом, който завършва с изкуствено езеро (7 км), язовирна стена, ВЕЦ, манастир, планинарски дом и всички носят името Матка (идва от средновековен град със същото име). В съседство има няколко манастира от XIV век - "Св. Андрей", "Св. Богородица", "Св. Никола Шишевски", останки от "Св. Неделя", както и няколко по-нови като "Св. Йоан Златоуст", "Св. Петка", "Св. Троица", "Св. Спас" и др. Има и 3 проучени пещери - Врело, Крщална и Убава. Целият район е карстов. На реката, под браната и ВЕЦ-а е създадено трасе за състезания по спускане и слалом с каяци в бързи води.