Кюстендилски дарования очароваха публиката в Ниш
Кюстендилски дарования очароваха публиката в Ниш / netinfo

Ученици по народно пеене към Детската музикална школа на читалище „Братство 1869"- Кюстендил, с преподаватели Слава Соколова и Адела Харалампиева взеха участие в трансгранични културни събития в гр. Ниш, Сърбия, в рамките на проект „Музика, изкуство, туризъм - за обединени Балкани".
По проекта бе сформиран Младежки фолклорен ансамбъл "Балканика", с членове певци и музиканти от читалище "Братство 1869" и Музикално училище Ниш. В рамките на няколко дни бяха проведени майсторски класове с преподаватели, лекции, съвместни репетиции, както и 3 концерта в различни културни институции в гр. Ниш - Нишки културен център, Симфоничната зала и залата на Нишкия университет. Ансамбълът бе ръководен от двама преподаватели от Кюстендил и Ниш. Концертната програма включваше песни и танци от Кюстендилския и Нишавския регион.
Създаденият фолклорен ансамбъл ще изгради свой репортоар, с който ще може да се изявява, както в двете съседни страни, така и в други държави, ще се включва в културните програми на двете общини.
В Училището по изкуствата гр. Ниш бе открита съвместна изложба „Съвременното изобразително изкуство на Кюстендил и Ниш". Изложбата включва над 40 творби на видни съвременни кюстендилски и нишки художници, както и на изявени ученици от Училището по изкуствата. Целта й е да популяризира съвременното изобразително изкуство на двата трансгранични региона. Сред представените автори са Иван Пенев, Живко Грозданов, Иво Йорданов, Недко Каблешков, Марина Богданова, Ценка Бакърджиева, Тома Стоилкович, Драган Китанович и др.
Официални гости на културните инициативи бяха Генералният консул на България в гр. Ниш Атанас Кръстин, Ралица Базайтова - експерт в Министерство на културата на Република България, Небойша Янкович, ръководител на Отдел "Образование, култура, младежки дейности и спорт" към община Ниш и др.
Участниците от Кюстендил имаха възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на гр. Ниш.