Кюстендилец разпространява дървесния домат в България
Кюстендилец разпространява дървесния домат в България / Влади Владимиров
Кюстендилец разпространява "дървесния домат" в България
54542
Кюстендилец разпространява "дървесния домат" в България
  • Кюстендилец разпространява "дървесния домат" в България

Кюстендилец  е първият и все още единствен производител на Дървесният домат- Цифомандрата в България. Той се казва Емил Динев и е строителен инженер. Получава екзотичното растение от приятели от Боливия и започва да създава разсад от него.

Дървесният домат произхожда от Бразилия и другите южноамерикански държави, но има стопанско значение само в Нова Зеландия, където има плантации. Той е от ботаническото семейство на доматите и картофите.

Дървесният домат е вечно зелено дърво и се размножава със семена. Цветовете му ухаят пленително, казва инж. Динев. Плодовете са на грозд, с големина като яйце. Те стават за салата, като им се маха люспата, но и за сладко, защото имат аромат на горска ягода.

Дървесни домати от Кюстендил са пътували към различни адреси от цялата страна. Ползват ги и за атракция по хотелите на морето, разказва Емил Динев. Той има уникална тераса- зимна градина, на която отглежда различни екзотични растения. Последната му страст е да разпространи растението - Стевия, което е 4 пъти по- сладко от захарта. Подходяща билка за диабетици и хора с проблеми на сърдечно- съдовата система.

На терасата има още- шафран, черен пипер, лимон, грейпфрут, маслина и др. растения.

На терасата има още шадраван, послания по стените от Хитър Петър. Там има място и за Боримечката с черешовото топче.