Кюстендил е част от кампанията Избери своя път
Кюстендил е част от кампанията Избери своя път / Дарик Кюстендил, архив

Сдружение „Отворена Младеж" и Община Кюстендил на площад „Велбъжд"  ще проведат акция - част от кампания „Избери своя път" на 27-ми септември от 10 до 18 часа. Партньори на акцията са и РЗИ.

Тя има за цел да информира младите хора в общината как могат да подобрят качеството на живота си и атмосферата в местната общност чрез организиране на превантивни доброволчески инициативи, насочени към намаляване на злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, рисковете при шофиране и рисковете от заразяване със СПИН. Ще бъде представен и нагледен пример за такава обществено полезна дейност, ориентирана към намаляване на злоупотребата с алкохол и рисковото шофиране. В рамките на тази дейност участниците ще могат безплатно да използват:

  • алкосимулатор, който ще показва резултат от симулирано шофиране в трезво състояние и в състояние със съдържание на алкохол в кръвта;
  • алкоочила, които симулират възприятията на човек употребил различно количество алкохол (например между 0.7 и 1 промил; между 1.2 и 1.5 промила; и между 1.7 и 2 промила).

В рамките на кампанията, за първи път в България, гражданите ще могат да преживеят компютърно-симулирана ситуация на катастрофа, наречена „Фатални размисли", вследствие употребата на алкохол. „Фатални размисли" генерира персонализирана мултимедийна презентация под формата на новина с участието на група от участници, на които се правят цифрови снимки и им се дават роли в катастрофа с моторно превозно средство. Симулацията създава „топ" новина, която описва инцидент вследствие на злоупотреба с алкохол и поставя участниците в центъра на ситуацията. Резултатът ангажира аудиторията в дискусия за реалните последствия от злоупотребата с алкохол.

Кампания „Избери своя път" се провежда като част от проект „Бъди доброволец! ... чрез пътна безопасност" на сдружение „Отворена Младеж", който е единственият одобрен проект за България в рамките на инициативата на Европейския съюз  „Европейската година на доброволчеството 2011".