Кукерите от Жабокрът обраха овациите в Лесковац
Кукерите от Жабокрът обраха овациите в Лесковац / netinfo
Кукерската група при читалище "Пробуда"- с. Жабокрът участва в международния карнавал „Роштилиада” в Лесковац, Сърбия. 40 участника, най-малката, от които Стела - на 5 годинки, представиха нашия регион. Участие в карнавалното шествие взеха над 1000души /30 групи/ от Сърбия, България, Македония и Словения. Освен кукерите от Жабокрът, българските карнавални традиции представиха и групи от Драгичево, и Ярджиловци.

"Геройско представяне направиха нашите кукери, които извървяха карнавалния маршрут с дължина над 3 километра, някои от тях носейки чанове и звънци с тежина от 30 до 50 килограма, и тежки маски с дължина над 1, 50 метра, като взривяваха публиката, стекла се да види участниците в карнавала", информират от отдел "Култура и духовно развитие".

  Кукерите от Жабокрът впечатлиха публиката с колоритните си костюми, с невероятната полиритмия на чановете, с попа, който щедро ръси с вода и благославя публиката, с игривата циганка, чичо доктор и медицинската сестра, с близо 100- килограмовата „мецана”, която пъргаво се търкаля пред зрителите, но най-вече със сладките малки „мечета”.

  Над 50 000 гости и туристи приема Лесковац за своите традиционни празнични дни, посветени на месото, скарата и шишовете. 

  На път за Лесковац, участниците поднесоха цветя на паметника на Васил Левски в Босилеград и се срещнаха с кмета Вл. Захариев, съобщават още от отдел "Култура".