Куче-водач спасява от неприятности незряща дама
Куче-водач спасява от неприятности незряща дама / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Кучето- водач Инди и нейният притежател Десислава Андонова демонстрираха уменията си в Международния ден на белия бастун в Кюстендил, пред клуба на Съюза на слепите. Кучето е на 2 години и половина, порода- Лабрадор ретривър. То е осигурено от фондация "Очи на 4 лапи", като Десислава е платила 1 лв. за него и е преминала специален курс на обучение в София и в Кюстендил.

Кучето- водач знае маршрутите - от дома на собственика си до клуба на слепите и обратно, и до лесопарк Хисарлъка. Изпълнява команди - Стой, Седни, Напред към вкъщи или към гората.

"Инди спира на всяко препятствие и аз проверявам с бастуна. Храни се един път на ден, с гранули- 300 грама, за награда давам и лакомства. Ходих първо на интервю и според стила на походката, как ходя - бързо или бавно се избира кучето. Това ми се падна. На 50 дни определят дали стават за куче водач или не, защото ако се плашат от гръмотевици или не могат да се возят в кола отпадат. 1 година се обучават в център и след това им търсят притежател. Моето се дипломира на 2 септември тази година и аз започнах обучението. Имам частично зрение само на дясното око и при сумрак, излизах с ръцете напред, не смеех да ходя в гората, виждам хората в последния момент и се стряскам, сега с нея нямам притеснения", разказа Десислава Андонова.

Куче-водач спасява от неприятности незряща дама
netinfo

Инди се разсейва от котки, спира се пред локви и ги заобикаля. Тя демонстрира какво може пред журналисти в деня на белия бастун.