Кризата удря здравето на кюстендилци - няма пари, няма лекарства
Кризата удря здравето на кюстендилци - няма пари, няма лекарства / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил
Д- р Анелия Георгиева за заболяванията и кризата
62278
Д- р Анелия Георгиева за заболяванията и кризата
  • Д- р Анелия Георгиева за заболяванията и кризата

Има заболявания свързани пряко с начина на живот, с кризата, коментира пред Дарик директорът на Спешен център Кюстендил д-р Анелия Георгиева. Констатира се увеличаване на психогенните реакция, психичните заболявания. Все повече млади хора правят опити за самоубийства.Увеличават се случите, при които става дума за злоупотреби с опиати, алкохол, медикаменти, допълни д-р Георгиева. Тя определя заболеваемостта като стандартна и нестандартна.

Стандартната касае хроничните заболявания, които докарват пациентите до определени кризи, когато заболяването прогресира или когато пациентите не желаят или не могат да поддържат лечението предписано от лекарите. Това са сърдечно-съдови, белодробни, онкологични заболявания. Екипите на Спешен център много често реагират при битови травми и катастрофи.

"Често казваме - на този човек му нямаше нищо. Всеки човек с напредване на възрастта придобива някакви здравословни отклонения. Лошото е, че хората не ги контролират, не ги поддържат, за да не се стигна до кризи и до крайности. Младите хора реагират екстензивно и имаме намаляване на възрастта на хората с внезапни инфаркти, без предварителни заболявания. Стреса е този, на фона на който се показват и се развиват много неща", каза още д-р Анелия Георгиева.