Константин Пенчев: Очаквам много от операция Октопод в съдебната система
Константин Пенчев: Очаквам много от операция Октопод в съдебната система / netinfo

 От години чакам акция "Октопод" да се проведе и в съдебната система и имам големи очаквания от подобна акция, каза в Кюстендил председатеят на Върховния Административен съд Константин Пенчев.

 "Изпълнителната власт е притеснена и изнервена от икономическата криза, прави опити да се справи с много сложна престъпност- организирана или финансова. При дадени спънки тя реагира малко по- нервно. Съдебната власт също е обект на много нападки години наред, но за мен това са излишни нерви и агресия. Ние нямаме право като държавници да сме нервни. Ако има хъс и напрежение трябва да е насочено към това да си оправим държавата. Това е моя призив към всички власти и споровете и искрите трябва да престанат", коментира Пенчев. 

  Според него ако се остави  правомощието на Конституционния съд да гледа споровете по отношение на избора на народни представители, би трябвало в избирателния кодекс да бъде вписана подробно процедурата.

  "В момента няма срокове или задължения Конституционният съд да бърза с тези решения. Изборните дела трябва да се гледат бързо, за да не се спъва политическия живот на страната", коментира още Пенчев.