Компромисна формула за бюджетите на училищата и детските градини в Дупница
Компромисна формула за бюджетите на училищата и детските градини в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Компромисен вариант за формулата за делегираните бюджети за училищата и детските градини е подписал кметът на Дупница Методи Чимев. Директори на училища и детски градини са обсъждали два варианта, градоначалникът обаче утвърди трети вариант, каза началникът отдел „Образование" Тодор Петков. Според него всички директори ще бъдат доволни от така утвърдената формула. Субсидиите остават почти колкото миналата година. Всяко училище ще получи достатъчно средства, за да се издържа.
За училищата в селата ще бъдат заделени 0,5 % от общия резерв за училищата и детските градини, което се равнява на общо 27 000 лв. за трите учебни заведения в Яхиново, Крайници и Самораново. Това са средства, които те ще могат да получат в началото на октомври месец. „Училищата нямат неразплатени сметки и просрочени задължения", допълни зам.- кметът Олга Китанова.
С промяна в Закона за народната просвета от тази година е въведена нова добавка във формулата, според която всяко училище ще получи допълнително по 27 000 лв., а всяка детска градина 17 000 лв.