Комисията Ризов пише писма и иска отговори от кмета, Симеон Дянков и АДФИ
Комисията Ризов пише писма и иска отговори от кмета, Симеон Дянков и АДФИ / Влади Владимиров

10 искания до кмета Петър Паунов е изпратила Комисията "Ризов", за установяване и контрол на финансовото състояние на община Кюстендил. Той има срок да отговори на съветниците до 16- ти юли, обяви председателят на комисията Младен Ризов / РЗС /.

Сред исканията са: икономическа обосновка и документи за състояние то на общинските предприятия и има ли надбюджетни средства; всички граждански договори сключени от община Кюстендил от началото на 2007 г. до датата 16- ти юли- за правно, медийно обслужване и консултантски услуги; списъка за капиталовите разходи за 2011 година, промените в него; технико- икономически анализ на Медико- балнеологичния комплекс; погасителния план за облигационния заем и кои са облигационерите; отчет за изразходваните средства по заема; справка за задълженията на общината и касовата наличност, в това число и на общинските предприятия.

"Бихме желали кмета да ни окаже пълно съдействие. Трябва да се приеме бюджета, но е необходима финансова прозрачност", коментира председателят на Комисията за установяване и контрол на финансовото състояние на община Кюстендил Младен Ризов. Той посочи, че сигнали от граждани и фирми ще се приемат на адрес: komisia_rizov_kn@abv.bg или чрез пощенска кутия №18.

Съветникът от БСП и член на комисията Олег Смолички допълни, че на свое заседание, комисията е приела и текста на две писма до Министерството на финансите и Агенцията за държавна финансова инспекция.

"При посещението си в Кюстендил, министър Симеон Дянков каза, че община Кюстендил има задължения от около 21 млн. лв. Кметът Петър Паунов коментира, че министъра е подведен и ние искаме да знаем истината", заяви Смолички. Писмата са изпратени на 22- ри юни, с обратна разписка и се очакват отговори- с изходящ номер, подпис и печат на съответното ведомство.

Министър Дянков трябва да отговори каква е финансовата стабилност и устойчивост на община Кюстендил, за състоянието на общинския дълг и лимитите към собствените приходи и изравнителната субсидия, както и за това има ли общината просрочени задължения.

От АДФИ се очаква информация за проверките, които са правени и се правят на община Кюстендил, със съответните резултати от тях и срокове за приключване.

"Целта на комисията, в която участват всички политически сили от ОС, без Коалиция "Кюстендил", не е да показваме мускули. И ние, като кмета сме избрани с пряк вот. Той каза, че не се притеснява от проверката, чудесно, тогава ще му помогнем в работата", коментира Олег Смолички.