КНСБ Кюстендил призовава работниците да протестират
КНСБ Кюстендил призовава работниците да протестират / netinfo

КНСБ Кюстендил разпространи призив за протест с искането за двуцифрено увеличаване на заплатите. В него се казва: "Българският наемен работник продължава да е с най-нисък жизнен стандарт в Европа. Със средна работна заплата от 220 евро (над 10 пъти по-ниска от тази в Европейския съюз) той е принуден да купува основни хранителни стоки, чиито цени по нищо не се различават от средно европейските. Натрупаната инфлация за една година доближава 15%, а хранителните стоки за същия период поскъпнаха вече средно с 25%. Това се отразява драматично върху покупателната способност на ниско- и среднодоходните  домакинства". В призивът се казва още:

"На аргументираното предложение на КНСБ и КТ “Подкрепа” за 17.5%-но увеличение на работните заплати през 2008 г. работодателите „великодушно” подхвърлиха 4-5% възможен ръст.

Предвид безотговорното поведение на работодателите и стремежа им да тикат преговорите в задънена улица, двете конфедерации се обръщат към синдикалните членове,  към всички работници и служители с апел -  на протест за двуцифрен ръст на заплатите през тази година! " Той ще се проведе на 3 юни от 11:30 часа пред сградата на Българска стопанска камара в София. Ще бъде осигурен транспорт за желаещите да се включат в протеста от Кюстендил.