Кметът Паунов предлага ПГ по селско стопанство да стане общинско училище
Кметът Паунов предлага ПГ по селско стопанство да стане общинско училище / Влади Владимиров

Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Климент Охридски" да стане общинско училище предлага кметът на Кюстендил Петър Паунов, с докладна до Общинския съвет. Министерството на земеделието и храните преструктурира училищата , финансирани от бюджета на ведомството му.

"Това преминаване от държавна към общинска собственост не е привилегия, а отговорност, която аз,  като кмет, поемам с основен мотив подобряване на качеството на образователната услуга, която предлага ПГСС. Климатичните характеристики на региона предопределят развитието на селското стопанство. Дългосрочната визия на община Кюстендил включва развитие на екологично селско стопанство, приспособяване на аграрния сектор към европейските стандарти за качество, квоти за износ, безопасност на продукцията. За възстановяване на традициите в овощарството са необходими високо квалифицирани специалисти, които могат да се подготвят в ПГСС", се казва в мотивите подписани от кметът Паунов.

Отчита се тенденцията за намаляване на учениците в училището, като през учебната 2011/ 2012 година в дневна форма има 4 паралелки, с 97 ученици, от които 79% са роми. Повече от 1/3 от учениците в гимназията са във вечерна форма- 66 души, всичките от ромския квартал "Изток".

"Наличието на 88% роми налага преосмисляне на образователната политика на ПГСС и предлагане на специалности и ниво на квалификация, подходящи за приоритетните заложби на етноса", пише в докладната до Общинския съвет.

Проекто- бюджетът на училището за 2013 година, на база утвърдения план- прием е 291 196 лв., при общ брой ученици 196.

В ПГ по селско стопанство обучават в професиите- работник в растениевъдството, работник в животновъдството, фермер.

Ако решението бъде прието, училището ще стане общинско от 15- ти септември.