Кметът на Кюстендил с приз Развитие на туризма
Кметът на Кюстендил с приз Развитие на туризма / kmeta.bg

Кметът на Бургас Димитър Николов е "Кмет на годината 2014". Той спечели приза във второто издание на конкурса на- Kmeta.bg, партньор, на който бе Дарик радио. Наградата му връчиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и миналогодишният носител на приза Йорданка Фандъкова.
Кметът на община Кюстендил бе отличен с приза "Развитие на туризма". Наградата му връчи изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев.
"Адмирации за организаторите, че станахте говорители на българските общини. Добре дошли и няма да ви разочароваме, стига да нямате прякор Бат Сали", каза Паунов.
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов победи в анкетата за „Кмет на гражданите", със 17 000 гласа, за община с над 20 000 жители. „Кмет на гражданите" на малка община стана Господин Господинов от Мъглиж.
Конкурсът промени регламента тази година и събра експертна комисия. Журито проведе заседание и подложи на финално гласуване фаворитите. Комисията бе в състав Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България, Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио, съорганизатор, Вяра Анкова генерален директор на БНТ, съорганизатор, Огнян Донев председател на КРИБ, Борислав Малинов, пред на Българската асоциация по рециклиране.
Специалната награда на Kmeta.bg. получи Васко Стоилков, кмет на община Сливница, който има четири награди "Кмет на месеца". Специалната награда "Добри европейски практики" е за градоначалник, който изпълни проект за 125 млн. лв. - Таня Христова, кмет на община Габрово. Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза в категория "Успешно привличане на инвестиции".
Кметът на София Йорданка Фандъкова спечели приза в категорията "Усвояване на евросредства". Призът "Опазване на околната среда" отиде при Минчо Казанджиев, кмет на община Ловеч. В категорията "Адекватна реакция при криза" спечели градоначалникът с най-бърза и адекватна реакция при бедствие - Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Приза "Поддържане и развитие на спорта" получи Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора.
Награда в категорията "Осигуряване на условия за отглеждане на деца" не беше присъдена. Така реши експертната комисия, за да стимулира градоначалниците да работят още по-добре в тази насока, обясни водещата на церемонията Радина Червенова от БНТ.
За първи път се връчи награда за заместник- кмет и тя бе за Марин Захариев от Смолян.
На церемонията присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, Ивелина Василева, министър на МОСВ, Джордж Кремлис от Главна дирекция "Околна среда" на ЕК, представители на бизнеса и медиите.