Кметът на Кюстендил и ОС приеха сериозни санкции към собствениците на безстопанствени животни
Кметът на Кюстендил и ОС приеха сериозни санкции към собствениците на безстопанствени животни / Дарик- Кюстендил,архив

Всяко животно, което не е чипирано и няма необходимата марка ще се води като собственост на община Кюстендил. То ще бъде предоставяно на дарителят, който даде най- добра цена. За всяко животно, за което е спазен закона и то е чипирано, с ясна собственост, но нарушава обществения ред и наредбите, ще се плаща санкция за неговото освобождаване. За едрите чифтокопитни животни като коне и крави, санкцията скача от 90 на 500 лв. Промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги бяха приети от Общински съвет- Кюстендил.
Кметът Петър Паунов обоснова промените, като каза пред сесията на ОС, че санкцията е за хората, които нарушават с техни животни обществения ред и селскостопански масиви. Той припомни за многобройните безстопанствени животни, които до преди 2- 3 седмици обикаляха по пътищата в общината и по международните трасета, и за последната катастрофа, която стана в отсечката от края на Кюстендил до село Ябълково.
"Пострада поредният автомобил, но слава Богу не бяха дадени човешки жертви. Тогава уведомих ръководството на полицията и жителите на входящия квартал, че след 19 ч. всички животни стават общински. Първите две животни дойдоха само след два дни в центъра на града, два прекрасни коня, слава Богу не бяха нанесли щети. Тогава поискахме договор за собственост, няма чипиране, няма договор. На тези два коня, срещу дарение от 2 000 лв., общината им осигури животновъд, а този специалист, които не отглеждаше конете си по правилния начин остана без коне. Сега мога да Ви кажа, че 90% от конете са чипирани. Трябва да се засили санкцията, защото тези безстопанствени животни представляват заплаха за човешки живот, за МПС, за градините и стопанствата и всеки, който смята, че може да поврежда чуждо имущество трябва да бъде санкциониран", каза пред съветниците кметът Петър Паунов.