Кметът на Дупница планира нова детска градина и ремонти в жк Бистрица
Кметът на Дупница планира нова детска градина и ремонти в жк Бистрица / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Нова детска градина да бъде изградена в жк "Бистрица", планира община Дупница, каза кметът инж. Методи Чимев. Той допълни, че вместо да се прави ремонт на детски градини- номер 3 и 5 е по-рационално да бъде направена нова детска градина. „Предполагам, че това е мечта не само на мен, но и на колегите преди мен, жк "Бистрица" да има хубава и нова детска градина", допълни Чимев.

През 2016 г. се очаква да стартира и реконструкцията на най- големият жилищен квартал в града. Вече е обявена обществената поръчка за избор на проектант, а след това ще се търси и фирма изпълнител. Средствата са осигурени през оперативна програма.

Трябва обаче да бъдат осигурени средства за проектиране на водопроводната и канализационна мрежи, а след това и осигурено финансирането за подмяната им, като най- вероятно общината ще търси средства от ПУДООС.

До средата на месец януари трябва да бъде ясно какво ще се прави през 2016 г. и какви ще са приоритетите. Предстои и гласуване на проектобюджета от ОбС-Дупница, като там е включен и списъка с капиталовите разходи.

В края на април, сградите включени за саниране по Норвежката програма трябва да бъдат завършени. Предстои да стартират и същинските дейности по националната програма за енергийна ефективност. Кметът Методи Чимев обясни, че ще се използват студените месеци, през които не могат да се извършват строителни дейности, за да се проведат процедурите по избор на изпълнители, а същинската работа да започне април или май.

Отминалата 2015 г. кметът определи като успешна с приключването на два важни обекта - зелена градска среда и спортната зала.