/ iStock
Цената на питейната вода в Дупница, след ефективното влизане на "Кюстендилска вода" на територията на общината, ще се покачи до 3,65 лв. за кубик. Това ще стане в момента, в който дружеството "Кюстендилска вода" сключи индивидуални договори с абонатите в Дупница. До тогава клиентите на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) – Дупница ще плащат досегашната цена от 1,37 лв. за кубик. Това каза кметът на Дупница Първан Дангов по време на пресконференция, свикана от него, във връзка с проблемите в местното водно дружество. 

Половината Дупница е без вода днес, заради авария на довеждащ водопровод, възникнала през нощта, който аварира за пореден път, каза Дангов. Той посочи, че проблемът се състои в това, че от 2 януари ВиК – Дупница няма право да оперира на тази територия, защото тя е част от "Кюстендилска вода".

Шефът на КЕВР: Важен компонент в поскъпването на водата е увеличението на заплатите на служителите във ВиК

"Тази нощ бяха вдигнати на крак фирмата, която опесъчава заради ниските температури, предприятието "Благоустройствени дейности" и полицията. При огромното ми желание да се свържа с някой от ВиК – Дупница, успях да го направя едва в 6:10 часа сутринта – за времето от 1:30 до 6:10 ч. са изтекли огромни количества вода", коментира кметът на Дупница. "Свързах се с директора на "Кюстендилска вода" Марио Нешев, който изпрати екипи, които работят по отстраняването на аварията", допълни той.

"Благодаря на общинските съветници, че на 22 декември взеха мъдрото решение нашата община да се присъедини към ВиК- асоциацията в Кюстендил, защото аз нямам никакви законови правомощия да изисквам от ВиК-Дупница да отстранява аварии", коментира още кметът на Дупница.

Дангов съобщи, че е провел срещи с ръководството на ВиК-холдинга, на която са обещани активни дейности на територията на Дупница. "Ще заложим в бюджета за настоящата година средства за проекти за инвестиции във ВиК инфраструктурата на общината", каза още Първан Дангов.

На въпрос за състоянието на натрупалото дългове дружество ВиК-Дупница Дангов каза, че не знае какво е то в детайли, но предположи, че загубите са за около три милиона лева. Дангов съобщи още, че е била установена липса на около 15 хил. лв. от каса на дружеството. Парите са събирани от служителите като членски внос за синдиката към КНСБ, за периода 2022-2023 година. Дангов посочи, че за липсата е информирал прокуратурата.

През декември м.г. работещите в дружеството успяха да вземат заплати за август и септември с извънреден транш от 60 хил. лева, отпуснати по бюджета на общината.
Елица Иванова, БТА