Лозка Цекова
Лозка Цекова / netinfo
135-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора бе почетена в кюстендилския  Клуб на инвалида. Инициативата беше на Лозка Цекова – дългогодишен уредник в Дом- паметника в с. Шишковци, който носи името на великия художник. В своята книга за историята на Художествената галерия,  нейният бивш директор Недко Каблешков   посвещава  специални страници на тази жена, която  според него е най- емоционалният и сърцат екскурзовод, запознавал хиляди гости  с живота и творчеството на Майстора в с. Шишковци. 
Пред членовете на клуба Лозка Цекова прочете  стихове от книгата на Георги Струмски, посветени на художника и разказа легенди, съхранени и до днес в селото, за най- плодотворните години на Майстора, прекарани сред местните хора. Клубът на инвалида ще подготви за своите членове  специално пътуване  по местата, свързани с живота на „най- българския художник“ -  Шишковци, Дивля и родното му село Фролош.
След като получи националната награда за живопис  на името на Майстора, носителят й Николай Майсторов  се включи в тържествата в с. Шишковци, посветени на великия художник. Заедно с него легендарното село посетиха и десетки  гости от столицата. По традиция след поклонението  пред паметника на художника, всички се събраха в къщата, в която Майстора е живял повече от четвърт век. Ролята на домакини там по традиция поеха жените от Клуба на пенсионера и инвалида. Както винаги, те се представиха със своите майсторски баници, питки и сладкиши, както и с автентични народни песни от кюстендилския край. Художничката Антония Дуенде, която бе изненадана и очарована, както всички други гости, заяви, че е готова да доведе в Шишковци художници от целия свят, за да могат не само да рисуват сред уникалната атмосфера на селото, но и да  имат възможност да общуват с местните хора.


 
Дарик- Кюстендил