/ iStock/Getty Images
Процентът на заболеваемост на 10 хил. души население в Кюстендилска област се е увеличил от 114 за изминалата седмица на 130 седмична заболеваемост сега. Границата е 190 на 10 хиляди и не се налага на този етап въвеждането на противоепидемични мерки. Това беше казано на среща при областния управител инж. Александър Пандурски и регионалните здравни власти. Иначе в региона има доказан грипен вирус при изпратени в Национална референтна лаборатория изследвания.

В Кюстендилска област най-висока заболеваемост има при децата до 4-годишна възраст, следвана от 5 до 9-годишните. Свободни легла има достатъчно както в детските, така и в инфекциозните отделения, успокоиха от болничните заведения. По отношение на учебния процес броят на отсъстващите в училищата за двете седмици е 15 – 16%. За миналата седмица е 15%, а сега – 16%, уточнено бе още по време на работната среща, предаде БНР.

Кога и ще се обяви грипна ваканция за учениците, коментира д-р Илияна Кръстева, завеждащ епидемиологичния отдел при РЗИ:

"Едно време, щом отсъстват 30%, спирахме училищата независимо дали е обявена или не грипна епидемия. Вече са променени малко обстановките относно учениците. Първо, не можем да спираме училища, без да е обявена грипна епидемия. Второ, смята се, че това е неефективна мярка, тези 30% не означават нищо. Един вид, ако преценим по време на епидемия, можем да спре училищата и при 10% заболеваемост, а при 50% можем да не ги спрем".