Китай купува по два сорта череши и малини от Института по земеделие в Кюстендил
Китай купува по два сорта череши и малини от Института по земеделие в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Институтът по земеделие в Кюстендил е продал два сорта череши- "Данелия" и "Стефания" на Китай, както и технологията за отглеждането им. Китай е купил и един сорт малини- "Люлин", като се водят преговори и за сорт "Самодива", както и за технологията по отглеждането му, каза пред Дарик директорът проф. д- р Димитър Домозетов, по време на честването на 85- та годишнината на Института по земеделие в Кюстендил. Цената на сделките е търговска тайна.
"Институтът по земеделие работи в трудни условия, там където другите институти не могат, затова печелим и международно уважение. Пример, в Китай черешите се гледат на тераси на 1 200 м височина , а ние сме единствения институт който гледа череши на тераси. Малините много добре пробиха, сега ще правят фабрика там. В Македония, Сърбия правим насаждения. Нашият институт е водещ в направление- овощарството", заяви проф. Домозетов.


Институтът по земеделие в Кюстендил показва в изложба около 200 сорта ябълки, сред тях и такива, които не са подходящи за отглеждане в региона, "за да се ориентират стопаните кои да засаждат и кои не", коментира Домозетов.
Обръща се внимание на сортовете устойчиви на основната болест при ябълките- струпясване.


"Насажденията от череши и ябълки в региона се увеличават, време е да обърнем внимание обаче на крушопроизводството. Крушата е била основна култура в региона е давала облик, имали сме около 8 000 дка. Търси се много, трудно се отглежда и изчезна от нашите земи.
Малини и ягоди, планинските и полупланински райони са подходящи места за отглеждане на тези култури. Ние сме регион който не е замърсен и това е наше предимство. Химизацията изпреварва преструктурирането на организма. Ние трябва да подаваме екологично чиста продукция на населението.", каза още директорът на ИЗ- Кюстендил проф. Домозетов.
Десетки гости уважиха юбилейното събрание, което започна с химна на Република България и едноминутно мълчание, в памет на починалите служители на института. Поздравителни адреси изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър- председателят Георги Близнашки, от Министерството на земеделието и храните.

Председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков връчи почетен плакет на проф. Димитър Домозетов, като отправи своите поздрави за празника и личния юбилей на директора на Института по земеделие в Кюстендил.