Казусът река Банщица приключи
Казусът река Банщица приключи / Влади Владимиров, архив

Върховният административен съд потвърди и двете решения на Административен съд-Кюстендил, с които бяха отменени шест решения на Общински съвет-Кюстендил, касаещи последващото покриването на част от река Банщица.

Съдия Бисер Цветков отмени пет решения на съветниците, за промяна собствеността на терените, от публична в частна общинска собственост. "Обосновано съдът е посочил, че не съществуват материалноправните предпоставки за разпоредената от Общинския съвет промяна характера на собствеността на имотите, предмет на протестираните решения... Верен е изводът на решаващият съдебен състав, че съгласно закона за водите, земите, намиращи се в речното легло на река Банщица, са публична държавна собственост", пише в решението на ВАС. Няма акт за земите, че са публична общинска собственост.

Административен съд-Кюстендил отмени и решението на Общински съвет-Кюстендил от 26 септември 2008 г., за промяна предназначението на пет поземлени имота, от за озеленяване, в терени за обществено обслужващи дейности.

"Имотите, за които е разрешена промяна на предназначението, са индивидуализирани по проект за изменение на ПУП, а не по действащия ПУП", пише във второто решение на Върховния административен съд.