Каузата Сензорна стая за децата на Кюстендил ще е водеща за бала на Лейдис клуб
Каузата Сензорна стая за децата на Кюстендил ще е водеща за бала на Лейдис клуб / Дарик Нюз,архив

Оборудване на Сензорна стая в Кюстендил и стипендия за обучението на талантливата Петя Миланова са двете каузи на 5-тия благотворителен бал на Лейдис клуб-Кюстендил. До този момент са подпомогнати 12 стипендиантки "Млад талант". Те успешно взимат своите изпити, т.е. ние не сме се подвели в избора си. Дано се върнат тук и да са полезни на Кюстендил. Тази година е по-различно и се спряхме на едно момиче преди бала, каза пред Дарик Ани Кръстева.

"Предложението дойде от Социалните служби, имахме потребност да заложим на правилния човек, не че досега сме правили грешки. Петя Миланова я познава голяма аудитория от кюстендилци. Тя е изключително талантливо дете, участвала е в благотворителни инициативи. Получавала е стипендия от "Фондация Бербатов". Приета е в Музикалната академия с класическо пеене. Това е момичето, за което залагаме с двете си ръце", коментира председателят на Лейдис клуб Албена Карапеткова.
Лейдис клуб стартира кампания за набиране на средства за оборудване на Сензорна стая, каквато няма в Кюстендил. В нея ще се подобряват възприятия на деца с аутизъм, двигателни и др. проблеми.

"Досега родителите водят тези деца в София. Предложението дойде от социалните служби. Хората чукат от врата на врата от години и търсят съдействие. Близо 5 години никой не ги е изслушал. Никой не може да гледа страдания на деца и не бива, бройката на този тип деца се увеличава. Една сензорна стая е от 3-6000 лв., но представете си разходите си на всеки родител, който води детето си до София", заяви Карапеткова.

"Водя детето си в София при психолог- логопеди и един сеанс за 1 час струва 50 лв. Ако има Сензорна стая ще се помогне и на деца с дислексия и дисграфия. 43% от първолаците страдат от дислексия и дисграфия, по данни на Синдиката на българските учители, т.е. броят е твърде голям. Една такава Сензорна стая ще подобри възприятието на тези деца. Като разбрах за проблемите на детето ми бях възмутена, че в Кюстендил нямя такава стая, в Дупница има и почти във всички градове. Ако на тези деца не им помогне, те стават аутсайдери в училище и обществото след това", коментира Ани Кръстева.

Банкерът Иван Коларов е първият приел каузата присърце и дарил 1500 лв.
Към каузата на тазгодишния бал на Лейдис клуб ще се присъединят, без хонорари и: певецът Васил Петров, младата изпълнителка Емилия Валенти /полуфиналист в конкурса Евровизия, солист на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България и участник в телевизионния формат "Гласът на България"/, дизайнерката на бижута Лулу Паносян, професионалните танцьори Десислава Камчева и Борислав Богданов. Водещи на програмата ще са актьорите Ани Кръстева и Валентин Владимиров.