Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа Тополино
Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа Тополино / www.ski.bg
Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа "Тополино"
49329
Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа "Тополино"
Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа "Тополино"
  • Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа "Тополино"
  • Йордан Чучуганов със злато от ски бягането на купа "Тополино"

16-годишният ски бегач от Сапарева баня Йордан Чучуганов победи в дисциплината 7 км свободен стил с масов старт, най-голямото състезание по ски бягане за деца купа Тополино в Италианския център Вал ди Фиеме.
На трасетата,  на които ще се проведе Световното първенство по северни дисциплини следващата година, младият български атлет демонстрира отлични качества и подготовка, спечелвайки безапелационно състезанието, в което участваха 137 ски бегачи.

След старта Йордан се включи във водещата група, като по-късно пое водачеството. На голямото изкачване направи атака и взе малък аванс, който задържа до края и не даде шансове на конкурентите си да участват във финална атака. На второ и трето място останаха представителите на Италия и Словения.

С този забележителен успех Чучуганов потвърди отличната си форма, за която подсказа с класирането си на 4-то място на 10 км класически стил  на Европейското първенство за юноши до 18 години през декември 2011, организирано от Европейската ски федерация в Австрийския курорт Сент Улрих.

Това е най-доброто до сега представяне на български ски бегач в тази възрастова група. На Чучуганов предстои Световно първенство за юноши до 20 години през февруари в Ерзурум.

Йордан Чучуганов е възпитаник на ски клуб Паничище /Сапарева баня/ под грижите на треньорите Райко Пенев и Илиян Пенев, а последните години се подготвя в националния отбор под ръководството на старши треньора Пламен Недялков.