Използвайте презервативи агитират на градския плаж
Използвайте презервативи агитират на градския плаж / Влади Владимиров, архив

Градският плаж на Кюстендил ще бъде домакин на Лятна АНТИСПИН кампания, която се организира отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ. Всеки желаещ може безплатно да се тества за носителство на ХИВ. Предвидени са още консултации и разпространение на  информационни материали. На 14- ти август, Лятната АНТИСПИН кампания продължава на пл. "Свобода" в Дупница.

Посланията на кампанията са  „Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!". Според  статистиката  половината  от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 60 процента от тях декларират, че ползват презерватив при първия  си полов  акт.

Към  17.07.2012 г., в България са регистрирани общо 1 564 нови ХИВ позитивни лица. От началото на 2012 г. броят на новооткритите ХИВ позитивни е 91, от които 69 мъже и 22 жени. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция - половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Регистрирани са и 5 лица под 15 години. Най голям е броят на новооткритите ХИВ- позитивни в София - 48, следват Пловдив -12, Пазарджик - 6 и Варна - 5- ма души. Данните показват, че 31% от всички новоинфектирани  лица са употребяващи интравенозни наркотици, а 32 % са мъже, които са съобщили, че правят секс с мъже.

Данните за разпространението  на ХИВ инфекцията по света остават тревожни. Според доклад на ООН, хората живеещи с ХИВ в света са над 33 милиона. Според оценките на специалистите, една от най- бързо разрастващите се епидемии протича в държавите от Източна Европа и Централна Азия.