Изложба проследява живота на ромите в Кюстендил
Изложба проследява живота на ромите в Кюстендил / РИМ Кюстендил

„РОМИТЕ В КЮСТЕНДИЛСКИЯ КРАЙ - ИСТОРИЯ, БИТ И КУЛТУРА", е заглавието на изложба, която ще бъде открита в 11 ч., в къща- музей "Димитър Пешев".
Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания и публикации от периодиката, текст и материали на бита изложбата проследява живота на ромите в Кюстендил от заселването им през XIII-XIV век до наши дни. Като част от по-голям международен проект, посветен на холокоста на ромите и синтите през Втората световна война, тя акцентира на времето преди и след войната. Представя теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище", „Комунистическата съпротива и циганите", „Циганите от Кюстендил през Втората световна война", „Училище и просвета", „Културен живот" и др. Място е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.
Откриването на изложбата ще бъде съпроводено от музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта"- Кюстендил, в двора на къщата музей „Димитър Пешев".
Организатори са Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" и Сдружение „Ларго". Изложбата се открива на 8- ми април- Международния ден на ромите.